Sociale en fysieke veiligheid Wij monitoren een keer per jaar in de groepen 6, 7 en 8 de sociale veiligheidsbeleving van leerlingen. Leerlingen vullen anoniem een digitale vragenlijst waar vragen aan bod komen die gaan over de sociale veiligheid binnen de groep (bijv. over pestgedrag en groepsdruk). Uitkomsten hiervan worden besproken met de leerkracht, het managementteam en de MR. Als de uitkomsten daar aanleiding toe geven dat zullen we acties uitzetten op individueel of (sub) groepsniveau.
Samen leren vraagt om een veilig kindcentrum. Een omgeving waarin kinderen en medewerkers zich thuis voelen, verschillen er mogen zijn en ieder mens ertoe doet. In zo’n omgeving is geen ruimte voor agressie en geweld. Daarom werken wij actief aan veiligheid, volgens beleid dat past bij KC de KAS. Ook hebben we afgesproken hoe we binnen het kindcentrum met elkaar omgaan. Als een kind op het kindcentrum ziek wordt of medicijnen nodig heeft, volgen we ons protocol medisch handelen.
Maar een veilige kindcentrum is niet genoeg; kinderen verdienen ook een veilige thuissituatie. Als wij signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling denken te zien, bespreken wij dat eerst met ouders. Daarna wegen we zorgvuldig af of het vermoeden gemeld moet worden bij Veilig Thuis. We handelen daarbij volgens het protocol huiselijk geweld of kindermishandeling. Verder gaan wij zorgvuldig om met persoonlijke gegevens van ouders en kinderen. Wij doen dit volgens ons privacyreglement. Hierin staat welke persoonsgegevens we bewaren en welke veiligheidsmaatregelen daarvoor zijn genomen. Op het kindcentrum houden enkele mensen zich in het bijzonder bezig met veiligheid en het tegengaan van pesten. De veiligheidscoördinator maakt samen de schoolleiding en het team anti-pestbeleid en ziet erop toe dat dit wordt uitgevoerd.